Skapa hemsida: 7 enkla steg för nybörjare

Skapa hemsida

Det finns många sätt att skapa en hemsida, men om du aldrig har gjort det förut kan det vara svårt att veta var du ska börja. Som nybörjare kan det bästa alternativet vara ett hemsideprogram eller ett flexibelt CMS-system för färdiga målare. Med dessa kan du skapa professionella hemsidor utan att behöva kunna CSS eller HTML. 

För att göra det så enkelt som möjligt har vi därför skapat den här artikeln som går igenom hela processen för att skapa hemsida. Vi presenterar de bästa hemsideprogrammen för nybörjare, går igenom vad du behöver veta om domännamn och webbhotell, tittar närmare på SEO och mycket mer.

Läs vidare för att lära dig hur du kan bygga en hemsida i sju enkla steg!

Steg 1: Välj ett hemsideprogram För att skapa hemsida

Det första du behöver när du skapar din egen hemsida är ett hemsideprogram. Dessa är plattformar som låter dig bygga en webbplats med enkla drag-och-släpp-tekniker, vilket betyder att du inte behöver kunna HTML, CSS eller någon annan kodning. Det har hänt mycket på marknaden de senaste åren, vilket har gjort att du nu kan välja mellan en rad attraktiva lösningar. 

Vi kommer att titta närmare på några av de mest populära, som har nära 1 miljard aktiva användare och hemsidor. Här är WordPress populärast med över 455 miljoner hemsidor, men Wix och Squarespace kan även peka på upp till 100 miljoner hemsidor på sina plattformar.

Alla dessa har ett antal för- och nackdelar, så vi kommer att gå in mer i detalj på var och en av dem. På så sätt kan du se vad de har att erbjuda och sedan bestämma dig för vilken som passar dig bäst.

Wix

Wix är en mycket populär plattform som gör det enkelt att bygga professionella hemsidor. Här får du friheten att skapa vad du vill med hjälp av enkla element i redigeringsverktyget. Allt du behöver göra är att välja element och sedan använda drag-och-släpp-lösningen för att placera dem där du vill. Det innebär att du kan skapa din egen hemsida på nolltid och hela tiden se hur designen tar form. 

Denna plattform erbjuder fyra olika planer där du kan välja från den mest prisvärda (4,50 dollar/mån) till 26 dollar/mån för den mest omfattande. På så sätt kan du enkelt välja det paket som passar dig bäst eller uppgradera när du ser att din webbplats behöver nya funktioner. Det är också värt att notera att du via Wix MarketPlace kan hitta fler än 350 olika tillägg som gör det möjligt att lägga till mötesbokning, nätbutiker, nyhetsbrev och andra användbara funktioner på din webbplats. 

8.3

Totalscore

PRÖVOTID

14 dagar

GRATIS PLAN

Yes

PRIS FRÅN

$4,5/månad

8.3

Totalscore

Fördelar

  • Lätt att använda för både privatpersoner och företag utan behov av hjälp av en designer

  • Omfattande sökbart hjälpcenter med bra hjälpartiklar

  • Låg kostnad jämfört med andra hemsideprogram

  • Många olika mallar att välja mellan

Nackdelar

  • Begränsad designfrihet

  • Kan snabbt bli dyrt med plugins om hemsidan behöver extra funktioner

  • Webbsidor som finns hos Wix laddas ibland lite långsamt

Squarespace

Squarespace är ett effektivt hemsideprogram för alla som bryr sig om bra design. Här hittar du ett stort urval av färdiga mallar som alla har hög funktionalitet och ett extra öga för detaljer. Det är just detta som har gjort Squarespace till en populär plattform för både frilansare och nätbutiker. Det användarvänliga hemsideprogrammet kräver inga omfattande förkunskaper, men det kan vara bra att ha stött på liknande system tidigare för att få ut så mycket som möjligt av tjänsten.

Jämfört med några av de andra lösningar som vi tittar på i den här artikeln är det integrations- och SEO-verktygen som gör Squarespace till en mycket populär aktör. Här får du tillgång till avancerade SEO-verktyg, samt möjlighet att integrera inbound marketing, sociala medier och en rad andra tillägg direkt på din hemsida. Squarespace erbjuder fyra olika modeller så att du kan välja den som passar dig bäst. Du kan välja mellan Personal (14 dollar/mån), Business (23 dollar/mån), Commerce (27 dollar/mån) och Commerce advanced (49 dollar/mån). 

8.3

Totalscore

Squarespace

ANTAL ANDVÄNDARE

1 million

PRÖVOTID

14 dagar

GRATIS PLAN

Ja

PRIS FRÅN

$12/mån

8.3

Totalscore

Fördelar

  • En egen mobilapp för att uppdatera sidan när du inte är på din dator

  • Över 100 gratis mallar för hemsidor att välja mellan

  • Överkomliga priser även för små företag och privatpersoner

Nackdelar

  • Ingen automatisk lagring (du måste lagra uppdateringar manuellt)

Webflow

Webflow är ett något mer avancerat verktyg för dem som redan har utforskat olika plattformar tidigare. Den används av fler än 3,5 miljoner designers världen över och gör det möjligt att skapa fantastiska webbplatser utan att behöva programmera. Med hjälp av den visuella redigeraren för Webflow kan du skapa innovativ design med HTML och CSS med automatisk kodning. Det innebär att du bara väljer element och anpassar dem, medan Webflows avancerade lösning gör det faktiska kodningsarbetet åt dig. 

En av de saker som har gjort Webflow populärt är plattformens avancerade funktioner. Du kan starta webbutiker, skapa innehåll som är exklusivt för medlemmar och driva innovationen till sin spets. Jämfört med många andra plattformar erbjuder Webflow egna experter som kan hjälpa dig med designen om så önskar. Om du vill testa Webflow kan du använda deras kostnadsfria startpaket, medan de tre betalalternativen är Basic (12 dollar/mån), CMS (16 dollar/mån) och Business (36 dollar/mån).

8.3

Totalscore

Webflow

ANTAL ANDVÄNDARE

100.000

GRATIS PLAN

Ja

PRIS FRÅN

$12/månad

8.3

Totalscore

Fördelar

  • Full designfrihet, även utan kodningsförmåga

  • Över 100 färdiga och mycket professionella webbplatsmallar

  • Bra dokumentation och många hjälpartiklar och filmer

  • Snabba hemsidor

  • Gratis SSL-certifikat i alla abonnemang

Nackdelar

  • Något dyrare än andra webbplatsbyggare

Webnode

Webnode är ett komplett CMS-system som gör det enkelt att bygga avancerade hemsidor. Om du ska skapa en hemsida kommer detta att vara en bra utgångspunkt då du kan välja mellan ett brett urval av mallar, och sedan anpassa dem som du vill. Det betyder att du inte behöver skapa själva ramverket utan snarare bara kan ändra bilder och innehåll för att skapa den webbplats du vill presentera för världen.

Fler än 40 miljoner användare använder Webnode idag för allt från enkla bloggar och hemsidor till företagssidor och webbshoppar. Använd en av de hundratals färdiga mallar som finns eller använd det intuitiva hemsideprogrammet för att skapa din egen design. Wix erbjuder Webnode flera paket, och här kan du välja mellan Limited (30 kr/mån), Mini (54 kr/mån), Standard (99 kr/mån) och Proff (179 kr/mån).

Weebly

Weebly är ett innovativt hemsideprogram som gör det väldigt enkelt att skapa en hemsida. Här kan du skapa en hemsida eller webbshop på bara fem minuter. Detta är således ett utmärkt verktyg för att skapa din första hemsida, men om du är van vid Webflow och WordPress kan Weebly verka lite begränsande. Fokus för det här verktyget är ett enkelt och användarvänligt sätt att skapa hemsidor, något som de definitivt har lyckats med. 

Det som gör Weebly till ett bra verktyg för nybörjare är att de erbjuder en gratisversion av sin tjänst. Du kan behöva stå ut med lite reklam och Weebly-varumärket i din domän, men det är en bra möjlighet att designa en webbplats utan att behöva betala för den. Förutom den kostnadsfria varianten kan du använda Connect (5 dollar/mån), Pro (12 dollar/mån) eller Business (25 dollar/mån) som alla har sina egna funktioner. Om du behöver bygga en hel webbplats rekommenderar vi Pro, eftersom det alternativet erbjuder en kostnadsfri domän och samtidigt avlägsnar Weebly-reklamen från din hemsida. 

Steg 2: Välj en plan som passar dig

När du har hittat det hemsideprogram som passar dina behov bäst är det dags att välja en prisplan. Här bör du ta hänsyn till projektets budget, men också till vilka funktioner du räknar med att behöva på din hemsida. Om du bara behöver en enkel webbplats med några undersidor och endast lite innehåll är det onödigt att betala för ett paket som innehåller en webbshop och avancerade funktioner. De flesta låter dig uppgradera ditt abonnemang under din livstid, så du kan alltid välja ett högre paket under din livstid om du ser att du behöver det. 

Anledningen till att vi rekommenderar att du använder ett hemsideprogram är att det är mycket mer kostnadseffektivt än att anlita egna designers. Genom att använda ett hemsideprogram som Wix och Squarespace kan du skapa en egen webbplats med ett professionellt utseende för bara några dollar i månaden. Om du däremot behöver någon som bygger en liknande hemsida från grunden kan det kosta mellan 10 000 och flera 100 000 kr beroende på funktionalitet och behov.

Vi nämnde det tidigare, men här är det dina egna behov som avgör vilket paket du ska välja. Med det sagt rekommenderar vi att de flesta nybörjare börjar med ett enkelt grundpaket. På så sätt spenderar du inte en massa pengar på ett hemsideprogram innan du vet vad du behöver. 

Steg 3: Köp en domän

En av de viktigaste komponenterna för en framgångsrik hemsida är ett domännamn. Detta är det namn som en besökare skriver in i sin webbläsare för att besöka din hemsida. Med andra ord är ett enkelt, men ändå unikt och relevant domännamn en viktig del av skapandet av en hemsida. Det kan dock vara svårt att hitta ett bra domännamn och därför har vi samlat några tips som kan hjälpa dig på vägen till att välja det perfekta domännamnet. 

  • Se till att det är relevant – Domännamnet är det första intrycket en besökare får av din hemsida. Den bör därför vara så relevant som möjligt för innehållet på din sida. En webbadress som till exempel Thomaslagarpannkakor.se är högst irrelevant om det är målningar eller frimärken vi säljer. 
  • Håll det kort och koncist – Långa domäner kan vara svåra att komma ihåg och du bör därför sträva efter att ha ett kort och enkelt domännamn om det är möjligt. Du bör också se till att domännamnet är flexibelt så att det inte begränsar utvecklingen av företaget. 
  • Undvik att använda siffror – Det är sällan en bra idé att ha siffror som en del av din URL. Om en domän är upptagen är det mindre lämpligt att lägga till ett eller flera nummer bakom den. Försök också att hitta en ny domän utan siffror. 
  • Gör en snabb sökning först – När det gäller domäner är det lätt att göra en Google-sökning för att se statusen för den aktuella domänen. Detta är något du bör göra innan du väljer ett namn, varumärke osv. för att se till att ingen annan redan använder det. Du behöver inte ägna mycket tid åt detta, utan gör bara en snabb Google-sökning och se vad som dyker upp. 

När du har hittat en domän kan du välja om du vill köpa den från en fristående tjänst som one.com eller om du vill köpa ett paket från ett hemsideprogram där domänerna ingår. De flesta betalpaketen från webbutvecklare ger dig möjlighet att välja din egen domän, och på så sätt får du automatiskt din webbsida kopplad till rätt domän utan att behöva ändra DNS själv. 

Steg 4: Välj en snygg mall

Nu när du har både domän och hemsideprogram är det dags att börja bygga din hemsida. Här rekommenderar vi de flesta att hitta en fin mall som de kan bygga vidare på. Oavsett vilket av våra förslag till hemsideprogram du har valt har de alla ett brett urval av färger som enkelt kan användas för att skapa en hemsida. Fördelen med detta är att du inte behöver skapa alla grundläggande element som menyer, storlek, rutnät och liknande. 

Du bara hittar en sida som du gillar och ändrar sedan innehåll, utseende och färger som passar dina behov. På så sätt kan du på några timmar skapa en professionell hemsida med full funktionalitet. Kom ihåg att välja en mall som är utformad för online-shopping om du har för avsikt att sälja produkter på din hemsida. Detta kommer att göra integrationen av olika handelsplattformar mycket lättare efteråt.

Steg 5: Anpassa mallen

När du har valt den mall du vill ha på din hemsida är det dags att anpassa den. En mall ger en bra ram för din hemsida, men den är inte unik. Det innebär att alla andra hemsidor som använder samma mall kommer att se ut som de är baserade på exakt samma grund, vilket inte är särskilt tilltalande för potentiella kunder. 

Därför måste du anpassa mallen till dina egna önskemål och behov. Här kan du lägga till egna undersidor i menyn, anpassa färger och innehåll samt ändra rubriker och text på webbsidan. Inget ser mindre professionellt ut än en hemsida med Lorem Ipsum-text, så du bör ta bort detta så snart som möjligt.

Några ändringar som kan göra din hemsida mer unik är att:

  • Lägga till nya sidor som är relevanta för din verksamhet
  • Ändra storlek, färg och typsnitt för utseendet 
  • Lägga till funktioner som kontaktformulär och tidtabell
  • Ersätta standardbilder med något mer relevant
  • Göra ändringar i färgpaletten
  • Uppdatera länkar och knappar på din hemsida

Steg 6: Ladda upp innehåll och bilder

När du är nöjd med utseendet på din hemsida är det dags att ladda upp innehåll. Här bör du tänka noga på det innehåll du lägger ut och även skräddarsy det för att det ska vara så relevant som möjligt för dina kunder. Du bör också komma ihåg att innehåll är relevant för SEO, vilket innebär att du bör ha innehåll som passar in i din SEO-strategi. 

En av de saker som kan skilja din hemsida från andra är högkvalitativt innehåll. Vi syftar då på välskrivet innehåll i form av text och en visuell profil som matchar det. Här bör du välja högupplösta bilder och eventuellt använda videor och grafiska verk för att skapa en bättre upplevelse. Kom ihåg att inte fylla din webbplats med för många designelement, eftersom det kan göra den tung att ladda – vilket kan påverka användarupplevelsen negativt.

Steg 7: Testa hemsidan och gör den redo för lansering

Sist men inte minst är det dags att testa din hemsida. De flesta hemsideprogram låter dig bygga en hemsida och testa den på en testserver innan du publicerar den, vilket ger goda möjligheter till felsökning. Vi rekommenderar starkt att du gör en detaljerad genomgång av din hemsida innan du publicerar den på nätet. Här bör du testa olika funktioner, leta efter stavfel, se till att alla länkar fungerar som de ska och att bilder/grafik laddas som de ska. 

Det finns lite som kan vara så tråkigt som att skapa en hemsida och sedan ladda upp den, bara för att dina kunder ska komma till en hemsida som inte fungerar som det är tänkt. Ett bra tips på detta område är att låta någon annan testa hemsidan åt dig. Vi vet av erfarenhet att man tenderar att vara lite blind för detaljer när man har ägnat många timmar åt ett arbete, vilket kan göra det svårt att upptäcka fel. 

Om du har kollegor eller familjemedlemmar som kan titta runt på webbplatsen kan det vara till stor hjälp. Be dem testa olika knappar och funktioner, läsa igenom texten och göra anteckningar om de hittar något fel. Detta gäller även om de stöter på något som kunde ha designats annorlunda eller som ger en sämre användarupplevelse än vad som var tänkt. 

Grattis! – Du kanske trodde att det var svårt att skapa en hemsida, men när du väl har fått det hela på plats är kreativiteten den enda begränsningen. Nu när du har en hemsida rekommenderar vi att du utarbetar bra planer för hur du ska underhålla den, och att du tittar på innehåll och SEO-strategier. Dessa är viktiga för synligheten på nätet och bör ingå i en marknadsföringsstrategi.